::Kawan-kawanku yg kusayang::

Kesan ubat

Friday, 11 May 2012
Salam semua,

Nak cerita sikit kesan ubat-ubatan yang saya ambil start Isnin lepas.

Sehari dua lepas makan ubat saya tak rasa sangat lagi kesan dia. Sempat lagi cakap dalam hati, berkesan ke tak ubat ni kat aku..?? Huhu tak sabar2..

Dan keesokannya, iaitu bermula semalam dan hari ini saya betul2 rasa tak selesa. Antara yg saya alami:

1. cirit-birit
2. pening/sakit kepala
3. kuat berpeluh
4. lemah badan (kadang2 stress...)
5. kurang selera makan (part ni hepi sikit..kot2 kurang jgk lemak2 kat dlm bdn ni)

Satu lagi yg saya perasan, bila tidur malam air liur tak henti2 keluar...siap dgn kahak lg kejap2 kena bangun...sangat tak selesa.

Dan lagi satu (eh banyaknye!) saya tersangatlah sensitif. Sikit2 nak nangis... ape laa..


Hmm...bila sampai time makan ubat, terus tekak rasa loya. Sebelum ni ok je saya telan ubat. Tapi kali ni macam fobia pulak...mungkin sebab rasa ubat tu tak best langsung..lebih2 lg Urine Alkalizer tuh...aishhh!!

Apa nak buat kan.. Sekarang ni saya sangat menjaga pemakanan. Saya kurangkan pengambilan nasi, kurangkan gula dlm makanan or minuman dan kurangkan fast food. Satu je belum direalisasikan - BERSENAM entah bila la nak start bersenam ni

Berat saya sekarang 68kg.. tinggi 162cm. BMI 25.91 - kategori lebih berat..haiyaa....
Kalau korang nak check BMI, klik sini

Oklah u all....sampai sini je dulu. Jaga diri, jaga kesihatan tau! Luv u all.... :)



Jumpa lagi...............






6 comments:

Aidanisme said...

yang saya tau ubat kencing manis mmg utk hilangkan selera makan sbb doctor pernah suggest kat saya ms sy tanya cam mane nak kurangkan selera mkan.. tapi sy tak amik tak berani pulak..

semoga awak sihat :)

Nur Qaseh said...

ha'ah..memang hilang selera, sebab lepas je saya telan ubat tu terus rasa macam kenyang je..tp yg x bestnya ada rasa mual2...macam nak muntah tp x kuar2 jgk, mcm tsekat kat kerongkong...huhuhu

thanks awak..u too :)

Little world said...

mmg metformin kurangkan selera makan...kencing kerap-dahaga!...kena minum air bagi byk2 untuk kurangkan dehidrat

Mrs Sweet said...

salam perkenalan nur qaseh :-)
dun wory dear..everything gonna be fine..Insyallah

Nur Qaseh said...

Little world ~ ye betul tu..lg satu kerap membuang..sabo je hehe..mudah2an semuanya ok next appointment nanti.. thanks!

Mrs Sweet ~ salam kenal..thanks sudi kenal..trima kasih atas doanya juge.. u too ok. :)

Sherr Shyra said...

oh jadi ubat ni untuk orang yang ada penyakit kencing manis ke?

Post a Comment