::Kawan-kawanku yg kusayang::

Jumpa pakar..

Thursday, 19 April 2012
Assalamualaikum teman-temanku sekalian,

Rindunya kat u all...lama saya x update blog..baru tadi saya blogwalking kat blog kawan2 ttc. Pada yang dah berjaya pregnant tahniah saya ucapkan. Yang masih berusaha, semoga usaha kita diberkati ALLAH SWT dan dikuatkan semangat. Chaiyok2!!

Hari ini ada cerita saya nak kongsikan. Alkisahnya semalam (18/04/2012) saya dan suami bertemu gynae. Memang out of plan, tapi syukur ALLAH SWT bukakan pintu hati kami untuk memulakan langkah pertama. Betul kata orang, untuk memulakan sesuatu sangat payah dan banyak cabarannya. Kena kuatkan hati!

Kisahnya macam ni..


Pagi tu saya kat ofis buat keja macam biasa. Tengah duduk-duduk tu tiba-tiba terasa sakit kat payudara. Berdenyut-denyut plak tu. Terus tergerak hati nak call suami. Entah tiba-tiba rasa ringan sangat hati nak pegi klinik. Selalunya bukan main liat lagi...hehe

Tengah nak call suami, tiba-tiba...eh, suami plak yg sms dulu. Macam tau-tau je. Terus call and bagitau nak gi klinik. Suami hairan. Kenapa? Ermm...terdiam la plak, tak tau nak cakap apa. hehe saya bagitau suami sambil malu-malu..."tak sedap badan, nak buat pemeriksaan kesihatan.." suami diam. Saya sangat berhati-hati dengan benda-benda macam ni. Bukan apa, tak mahu suami mengharap.......

Tengahari tu kebetulan suami dah habis keja. Saya pun minta excuse nak balik awal.

"Nak pegi klinik mana?" soal suami lagi.
"Klinik biasa jelah..nak gi klinik pakar pun jauh" jawab saya.
"Tak susah pun kalau nak sangat...."

Saya pandang muka suami. Serius ke dia ni...tapi saya pulak macam tak ready. Tak prepare pun. Risau jugak...hairan pun ada. Suami rileks je ajak pegi jumpa doktor pakar. Nak pegi klinik tu pun ambil masa dekat 2 jam. Tapi kalau suami dah serius, kenapa pula saya nak menolak kan? Inilah peluang, dikala pintu hati dah terbuka untuk memulakan langkah pertama....

Saya dan suami singgah di rumah sebelum meneruskan perjalanan. Kitorang lunch, lepas tu rehat2 kejap. Saya dail nombor telefon klinik tu berkali-kali tapi 'number not in use'. Saya ada post entri sebelum ni tentang niat nak buat rawatan kesuburan kat klinik yang sama, tapi tak kesampaian. Entri dia kat sini.

Jam 1.45pm saya dan suami memulakan perjalanan. Sepanjang jalan saya call klinik tu, tapi masih tak dapat-dapat. Saya risau jugak sebab dia ada mention kena buat appointment. Tapi saya tak inform suami, sebab dah separuh jalan. Tawakal ajelah...

Sampai kat klinik jam 3.30pm, terus berurusan kat kaunter. Doktor pulak takde, tengah buat operation kat hospital. So saya dan suami kena tunggu paling lama dalam 2 jam, sebab doktor ada appointment dengan patient dia jam 5.00pm, dan saya punya appointment ditetapkan jam 5.30pm. Nasib baiklah boleh buat appointment hari ni dan terus berjumpa doktor.

Kami dimaklumkan doktor perempuan pun ada, cuma on Saturday aje. Itupun 19hb Mei baru boleh buat appointment dengan dia. Saya ingat nak doktor perempuan aje, senang sikit check itu, check ini. Taklah saya segan sangat. Tapi nak tunggu tarikh tu lama lagi. Lagipun kitorang dah terlanjur sampai kat klinik ni takkan nak patah balik. So at last suami kata on aje. Saya pun dengan redha menurut perintah...hehe

Sementara menanti jam 5.30pm, saya dan suami jalan-jalan sekitar kawasan klinik tu. Lepas 20minit, saya dah letih. Saya ajak suami tunggu kat dalam kereta sambil tengok vcd Iron Man. Best jugak cerita dia, cuma saya tak dapat fokus sebab fikiran saya berserabut. Macamanalah agaknya rawatan yang akan saya lalui. Sambil tu saya susun ayat macam2 bila berdepan dengan doktor tu nanti. Entahlah, tiba-tiba saya nervous!

Lagi setengah jam. Saya tengok handphone berulang kali. Suami steady je tengok citer omputih tu. Saya macam dah tak keruan. Kalau kena ambik darah, sakit ke...kalau kena scan kat miss V, alahai.... Tak putus-putus saya berdoa semoga semuanya ok.

5.30pm! Apasal diorang masih tak hubungi saya? Saya makin resah. Kalau ikutkan hati nak aje balik time tu. Nasiblah suami bagi semangat. Suami suruh jenguk, manalah tahu doktor dah sampai and diorang lupa call. Ternyata sangkaan suami betul. Memang diorang lupa nak call. Hmm...

Lepas dah daftar, saya duduk sebelah suami di ruangan menunggu. Tapak tangan saya dah macam ais batu..nervous sangat! haha saya curi-curi pandang kat suami. Dia duduk bersandar sebelah saya sambil termenung. Sedih pulak rasa hati tengok suami yang terpaksa mengharungi detik-detik begini demi untuk menjadi seorang ayah.... :'(

10 minit kemudian saya dan suami dipanggil masuk. Saya kuatkan semangat dan berlagak 'happy'. Peramah pulak doktor ni. Chinese man. So bermulanya perbualan kami, antara soalannya yang saya ingat:

dah berapa lama kahwin?
bila last period?
pernah pregnant sebelum ni?
pernah buat pembedahan?
ada apa2 penyakit, darah tinggi? kencing manis?
ada alergik pada sebarang ubat-ubatan?

haa..macam tulah lebih kurang. Then doktor minta izin utk scan perut. Sambil scan sambil dia terangkan pasal rahim, adalah saya faham sikit-sikit. Lepas tu saya tanya rahim saya ok ke dok? Yang saya ingat dia tak jawab soalan saya, sebaliknya dia suruh buat urine test. Lepas tu tunggu lagi kat luar dalam 5 minit. Resah juga saya dibuatnya....

Tak lama nurse panggil. Urine test negative (dah agak dah). Doktor pun terangkan pasal jenis-jenis dan masalah-masalah hormon. Saya dan suami dengar aje. Suami lebih banyak bertanya berbanding saya huhu

Doktor bagi pil untuk datang haid, 5 biji dimakan 5 hari. 1 biji sehari. Doktor tanya nak buat ujian darah tak, baru boleh kenal pasti masalah berkaitan dengan hormon saya yang tak seimbang. Saya pandang suami. Suami angguk. Doktor pun ambik darah tak taulah berapa ml..tak sakit pun, jarum dia kecik je...tapi lama sikit proses dia, dalam 2-3 minit..ingatkan 10 saat je hehe demimu wahai zuriatku, yang mama&papa nanti-nantikan.... :')

Dah selesai, alhamdulillah. Doktor tetapkan appointment seterusnya pada 2hb Mei, 2minggu dari sekarang untuk dapat result. Tak sabarnya....mudah-mudahan dipermudahkan oleh ALLAH SWT...amin.

Untuk kos rawatan hari ni:

urine test - rm15
scan - rm35
pil dydrogesterone 10mg (5biji) - rm15
blood test - rm110
= rm175

So start hari ni 19.04.2012, saya makan 1 biji pil sampai last day 23.04.2012. Hope everything will be ok. :)


Jumpa lagi u all...........

8 comments:

A*nY said...

Nk stat mmg payah..

Kalo krajaan mcm sy mmg lambat, swasta cpat, tp duit pun laju.. Kalo mampu ok je kan,,,

smga berjaya;)amin

::EIDA:: said...

Chaiyokkkk =)

Nur Qaseh said...

A*nY ~ tulah...saya actually memang nak try krjaan, tp suami ajak g klinik pakar, so saya ikut aje..kitorang try swasta ni dlu setakat yg mampu... tima kasih atas doa awak... :)

Nur Qaseh said...

EIDA ~ tengkiuuu.. ;)))

Sizuka said...

ni klinik pakar kat mane?

Nur Qaseh said...

Sizuka ~ kat kota kinabalu, Klinik Pakar Wanita di area Luyang. :)

Juvita Clare said...

Apa nama klinik pakar 2 nur qaseh? Sy maw pi ne sama la masalah kt

Juvita Clare said...

Apa nama klinik pakar 2 nur qaseh? Sy maw pi ne sama la masalah kt

Post a Comment