::Kawan-kawanku yg kusayang::

Usaha kuat

Thursday, 14 March 2013
Assalamualikum wbt...

Di malam yg dingin ini, tiba2 pintu hati saya terbuka utk menulis di blog yg sudah lama menyepi ini. Sebelum tu, apa khabar korang semua? Moga sihat hendaknya. Saya masih seperti biasa...alhamdulillah.

Sudah 2 bulan blog ini terbiar sepi. Tuntutan kerja yg kadang memeningkan kepala membuatkan saya 'tak lalu' utk mengupdate post di sini. Dan, syukurlah mlm ini saya sudah 'berselera' semula utk menyusun kata-kata. Eh..kenapa mlm ni macam puitis je ayat....hehehe

Oklah..last post saya haritu pasal period yg datang pd 12/01 yg lalu. Dalam seminggu jugak darah period keluar. Wah..baru rasa macam wanita sejati ;p

Maknanya 12hb tu adalah hari pertama saya makan pil Rigevidon dan EPO. Pil tu ada 21 biji. So last day saya ambik pil tu pada 01hb feb. Sehari lepas tu terus saya period. Ok saya buat ringkasan kat bawah:

12.01.2013 - hari pertama period, cam biasa 6-7 hari
                   - start makan pil Rigevidon + EPO, effect: letih, sakit pinggang

01.02.2013 - last day ambik pil Rigevidon

03.02.2013 - 1st day period, mak aih...byknya keluar..bayangkan 1 pek (10 pads) tu utk sehari je.. -_-

07.02.2013 - hari kelima period. pegi jumpa dr. erda kat poliklinik. dia bagi Ovamit (pil subur) 5 biji. sampai rumah terus makan.

11.02.2013 - last pil ovamit. dr. pesan jgn bersama suami sampai hari subur...iaitu CD15 yg jatuh pada tarikh 17/02. so kena 'puasa' selama 2 minggu...huhuhu

Appointment seterusnya dgn dr. erda  ialah pada 07.03.2013 (sebulan selepas saya mencuba Ovamit). Saya tanya dr. erda, macamana kalau tak period jugak lepas ni.. Katanya inshaAllah akan period. Kalau tak period, kita doa semoga lekat.... Uihh..hati saya berbunga-bunga dah time tu..

Dr. erda ada pesan jugak..banyakkan bersedekah terutama kepada anak2 yatim. kalau boleh setiap hari jumaat potong kuku kaki suami (petua). Tp tang potong kuku ni saya tak sempat buat... :(

So dipendekkan cerita, tibalah hari subur saya (seperti yg dr. erda katakan). Lama dah tunggu hari bertuah ni..hehe TAPI....tetibalah pulak suami outstation..jauh pulak tu. alahaiiii lah nasib badan....

So...apa yg saya dapat katakan di sini bahawa saya mungkin 'terlepas' hari subur. Tapi walaubagaimanapun saya dan suami 'cuba' juga pada hari berikutnya. Harap-haraplah masih subur....amin.

Tiap-tiap hari saya berangan. Ya Allah kalaulah usaha kali ini berjaya, inilah hadiah paling berharga buat suamiku... :')

Satu yg saya perasan.. saya jadi kuat makan! Sekejap2 asyik nak makan. Kawan ofis pun heran. Dah ada isi kot..katanya. Saya aminkan je.. Tapi apapun, saya taknak mengharap sangat..Saya berdoa aje siang malam. Suami pun saya tengok suka tenung saya time saya berselera makan. Sesekali matanya memandang ke arah perut saya.. Tapi saya buat-buat tak tahu. Hehehe

Saya sebenarnya takut untuk berharap. Sangat takut. Sebab dah berapa kali harapan saya tak kesampaian. Tapi saya tak boleh lari dari 'berangan'... tak salah kan kalau kita berangan. Sekurang-kurangnya kita 'ajar' minda untuk bersedia ke arah itu.... :)

Saya selalu usap-usap perut. Saya bayangkan ada baby kat dalam perut ni..hihi atau dlm erti kata lain saya anggap yg saya tengah pregnant. Mudah-mudahan ubat subur yg saya mkn tu berkesan. Saya cepat rasa lapar, sekejap2 nak buang air kecil, lepas tu cepat naik angin... See? macam tanda2 org mengandung kan..hehe lagi satu perut selalu rasa kembung..hmm

Sehari sebelum appointment dgn dr. erda, saya pegi farmasi beli UPT. Tapi entah kenapa lepas saya beli UPT tu macam tak ada rasa excited nak buat urine test... Mungkin fobia sebab dah berkali-kali test asyik -ve aje..

Esok pagi lps buat test.........ya, seperti yg saya jangka -ve. 

:'(

Sedih rasa hati... Mungkin sukar menerima kenyataan, sampaikan saya ckp dlm hati.. masih awal kot, blm dapat detect lg...... hmmm nak sedapkan hati....

Pagi tu saya drive ke poliklinik dgn hati yg suram. Tapi saya tetap berdoa moga-moga ada khabar gmbira sewaktu scan nanti.

Saya tiba kat klinik jam 8.30 pagi. Ada beberapa org sedang menunggu giliran. Saya turn ke 10. Lepas 5 minit menunggu saya lihat dr. erda baru sampai. Sejuk mata memandang dr. tu berbaju kurung dan bertudung labuh. Dah tu murah dengan senyuman....sejuk perut ibu mengandung..

Jam 10pg baru dapat masuk jumpa dr. erda. Mula2 dia tanya ada period ke..saya jawab takda. Lepas tu dia ajak masuk ke bilik scan. Berdebarnya hati waktu tu. Dr. erda dah kerut-kerut dahi. Katanya tak nampak apa-apa. Kosong. Darah period takda. 'Yang tu' pun tak ada... saya faham maksud dia 'yang tu' tu adalah baby. Saya cuba tenangkan hati yg sedang dilanda kekecewaan.....

Lepas scan kami kembali ke bilik asal. Sambil bertentang mata, dr. erda memulakan bicara.

"Macam nilah, saya cadangkan awak rujuk ke klinik pakar kat Luyang, KK. Jumpa dengan Dr. Tan. Saya akan buat surat supaya awak senang berurusan kat sana nanti. Ada 2 kaedah yg awak boleh cuba.. "

Dr. erda pun menerangkan tentang proses IUI dan IVF. Saya dengar satu persatu apa yg dia katakan, walaupun semuanya saya dah baca kat google.

Ya Allah tak sangka akhirnya saya sampai ke tahap ini.

Tapi saya masih tak puas hati. kalau boleh biarlah saya berusaha dulu sebelum menempuh semua itu. Secara peribadi saya belum bersedia ke arah itu.

Sewaktu dr. erda menaip sesuatu (rasanya surat rujukan utk saya bawa berjumpa dr pakar), saya terbaca tentang "pil Nes tidak berkesan terhadap pesakit"... (saya dpt baca sebab skrin komputer menghala ke arah pesakit, tempat saya duduk ketika itu)

Saya bersuara, "dr, pil Nes tu yg mana satu ya? dr ada bekalkan kat saya ke?"

"Ada. Sebab kat sini ada rekod yg saya bekalkan awak pil Nes.."

"Tp macam tak adalah dr. yg saya ingat pertama dr beri saya pil utk keluar haid 5biji, lepas tu Rigevidon dan EPO. Itu aje dr.."

Dr. erda kehairanan. Tapi saya dengan konfiden menyatakan yg saya memang tak dibekalkan dgn pil bernama "Nes". Yg saya tahu pil Norkutin aje......

"Oklah kalau macam tu awak cuba pil Nes ni untuk 2 minggu.."

Rupa-rupanya pil Nes yg dr.erda maksudkan tu adalah pil Norkutin.. hahaha manalah saya tahu. tapi saya diam je...cover malu. Takpe...second trial, sebelum p jumpa dr pakar.

Syukur....hati saya gembira sebab tak perlu berjumpa pakar utk jangka waktu terdekat ni. Bukan apa, saya memikirkan tentang lokasi klinik pakar tu yg jauh, dekat 2 jam perjalanan..lepas tu saya fikirkan tentang kos perubatan... InshaAllah satu hari nanti.. bila saya dah benar-benar bersedia dari segi mental, fizikal dan kewangan.

Dr. erda beri pil Nes utk dimakan selama 2 minggu. 1 hari 2biji. Lepas tu saya dibekalkan dengan Ovulation Kit utk cek hari subur. 

08.03.2013 - start makan Nes. So hari terakhir ambik pil Nes ialah pada 21.03.2013

Lepas habiskan Nes tu kompom akan period (dr. erda cakap). So hari kedua period ambik Ovamit selama 5 hari. lepas tu hari ke 16 period bolehlah cek kesuburan guna Ovulation Kit tu. Dr. erda bekalkan 3 strip utk 3 kali cek, iaitu CD16, CD17 dan CD18.

Mudah-mudahan semua perancangan ini berjalan lancar dan membuahkan hasil... amin.

Kos perubatan :

Ovulation Kit rm15 x 3 = rm45
Nes = rm30
scan = rm35
Jumlah= rm110



* Walaupun UPT -ve dan scan tak nmpak apa2, tapi dlm hati saya macam ada sesuatu.. Saya selalu rasa sakit mencucuk-cucuk kat perut dan ari-ari..naluri hati saya suruh saya pegi scan lg skali. tapi entahlah. Rasanya saya harus teruskan usaha dengan pil Nes tu...kan?

Oklah dah pnjang lebar saya celoteh. Kawan-kawan doakan agar usaha saya kali ini berjaya... amin. Saya pun doakan kalian juga...

:)



Sampai ketemu lagi....take care u all!





16 comments:

sweet tooth said...

Smg usaha nur dipermudahkn Allah...

Nur Qaseh said...

terima kasih sweet tooth... amin.. :)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

usaha selagi ada jalan nya ya.. jangan putus asa

Kak Baby said...

salam qaseh,
seronok baca cerita awk, kita mmg selalu positif kan, sbb kita mmg nak sgt preknen. akak tiap2 bulan (dah 2 tahun stgh) mesti rase mcm preknen.. dan yakin preknen, tapi belum ada rezeki :) xpe2 teruskan ajar hati n minda kita utk terus positif sbb insyaAllah hrpn tu akan dimakbulkanNya satu hari nanti (tak lama lagi).. Moga dapat berita baik dari nur qaseh xlama lg ye.. http://jommembebelbersama.blogspot.com/

prog muten said...


rm1/pc strip test upt pregnancy dan rm1.20 /pc opk kesuburan
email; lovidoobidoo@gmail.com
blogshop; http://tester-kesuburan-pregnancy-murah.blogspot.com/
sms:puan nor 0122723104

mama baby said...

Salam...
samela macam saye... dah lame tunggu.. dah macam2 usaha... saye doakan kite same2 cepat dapat zuriat.. amin...
lawat blog sy: kisahmamababy.blogspot.com

Anonymous said...

salam...sye pembaca blog awak...dan sye jgk dikalangan TTC people..
saya nk bertanya..dlm usaha utk pregnant nie..ada x buat pemeriksaan sperm suami?..bkn ape kita berusaha sama2 utk dptkn zuriat kn..so if pd pihak suami xda mslh..kte bley concerntrate pd isteri je utk wat rawatan..begitu jgk sebaliknya..sbb to be honest sye PCOS n suami jg mempunyai mslh dengan sperm dia..so utk kami mendapat anak secara natural itu boleh..tapi agak sukar la...tp masih berusaha utk secara normal..sblm kami membuat ivf..ia ada dlm perancangan kami...sye rse sgt2 tersentuh bila baca your journey utk merasai nikmatnya saat kehamilan...n sme2 la kita berusaha..insyaallah suatu hari pasti ada rezeki kita nant..

Anonymous said...

Salam..sy pun tgh ttc jgk..sy ada pcos so sy baru start mkn metformin 2mggu lbih yg lpas..pastu period still xdtg2 jgk. upt dh beli tp xnk pkai takut kecewa. so nak tggu je bila jmpa doc 8/5 nnt. mudah2an ada berita gembira :)

Hussain Sue said...

hai.. salam perkenalan, saya pun masih berTTC.. dah kawen lebih dari setahun.. huhuhu

Anonymous said...

boleh try sini, penggunaan opk dan upt
http://tester-kesuburan-pregnancy-murah.blogspot.com/

Anonymous said...

lama awak tak update blog,,dah ade baby kah?

prog muten said...

UPT tester murah(rm1.00) dan OPK tester murah(rm1.20/pc), boleh pm atau layari blog saya kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/
(cara penggunaan pun diberi sekali), produk sy ini menguji adakah anda hamil-(upt) dan mengetahui masa subur anda dalam usaha mendapat zuriat(opk) secara amnya,(0148004302)

Anonymous said...

Tersentuh hati baca cerita akak. Wlaupun sy xkwin lgi. Akak sy dah 3thun kawin tp tkde rezeki lagi. Smoga dia tabah macam akak. Teruskan usaha akak :)

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

nak hamil said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Tips Tingkatkan peluang hamil

Jadwal KRL Agustus 2015 said...

hai salam kenal ya :)

Post a Comment